Zastupnici stranke Alternative für Deutschland (AfD), pokrenuli su inicijativu za kaznenim progonom njemačkih nevladinih organizacija zbog krijumčarenja imigranata u Europu.

Ukupno 42 zastupnika stavili su svoje potpise na poziv za tužbu koja će biti podnesena u Augsburgu ovog vikenda, prenosi Pi News.

Tužba će biti podignuta protiv organizacija SOS Mediterranee, Sea-Watch, Sea-Eye i Mission Lifeline.

Zatvorskim kaznama od tri mjeseca do pet godina biti će kažnjeni oni koji pomažu ilegalni ulaz i konstantno rade u korist stranaca,“ tvrdi predstavnik AfD-a Petr Bystro. Pritom treba naglasiti kako se takav zakon odnosi na – njemački teritorij.

Međutim, ukoliko se imigranti s ovih brodova pojave u Njemačkoj, zakon bi se mogao primijeniti protiv osoba koje su sudjelovale u procesu.

Nevladine organizacije obično svoje akcije na Mediteranu nazivaju „spašavanjem“ osoba koje su „traumatizirane“. Međutim, dokazano je kako se „spašavanje“ zapravo odnosi na preuzimanje imigranata od krijumčara u blizini libijske obale, što je direktno sudjelovanje u procesu krijumčarenja.

Pored toga, prema međunarodnim pomorskim zakonima, brodovi koji vrše spašavanje dužni su prevesti osobe u najbližu sigurnu luku. Kad je u pitanju Libija, prva takva nalazi se u – Tunisu.

Bystron je ukazao i na činjenicu kako nevladine organizacije nisu tako „neprofitne“, kakvima se vole prezentirati, te je na službenoj stanici AfD-a navedeno koliko je svaka od njih dobila kroz donacije do 2017.: SOS Mediterranee: 4 milijuna eura; Sea-Watch: 1.77 milijuna eura; Sea-Eye: oko 500.000 eura; Mission Lifeline: oko 248.000 eura.