Uvidom u registar udruga, riječka udruga Marijina farma nedavno je ugašena i izbrisana iz registra, a kako piše danas.hr, radi se o udruzi s kojom je surađivao Emmanuel Kabongo, voditelj sirotišta iz kojeg je osmero Hrvata koji se nalaze u pritvoru u Zambiji posvojilo djecu.

Kabongo je u bijegu od kada je započeo slučaj s posvajanjem djece iz Konga, odnosno uhićenjem osmero hrvatskih državljana u Zambiji.

Udruga ‘Marijina farma’ osnovana je u Rijeci prije nekoliko godina i kako joj je stajalo u opisu ‘okuplja humane ljude kako bi se iskorijenilo siromaštvo i spasila djeca koja umiru od gladi u Demokratskoj Republici Kongo’.

U gradu Lubumbashi u Demokratskoj Republici Kongo u Africi nalazi se mala farma, vlasnika Emmanuela Kabonga Wa Cabonga koji je ujedno i predsjednik udruge civilnog društva Association pour le soutien des initiatives de développement (ASID), a koja je službeni partner “Marijine farme”. Kabongo je, kako smo već spomenuli, voditelj sirotišta koji se trenutno nalazi u bijegu.

Udruga Marijina farma ugašena je u ponedjeljak, a razlozi gašenja udruge nisu poznati. Iz starijih medijskih objava i uvida u podatke registra udruga jasno je da se na čelu te udruge nalazila Riječanka Marija Ivaniš, inače kćer istaknutog riječkog političara Nikole Ivaniša.