Dvojeekstremističkih vegana dobiloje zatvorske kazne zbog napada i spaljivanja niza mesnica, trgovina i restorana u sjevernoj Francuskoj.

Kazneni sud u Lilleu osudio je Cyrilea, 23-godišnjeg socijalnog posrednika, na 10 mjeseci zatvora, dok je 29-godišnjadjelatnica vrtića Mathilde osuđena na šest mjeseci zatvora, navodi Le Figaro.

Njih dvoje počinili su 15 napada između studenog 2018. i veljače 2019. u regiji Hauts-de-France, pri čemu razbijali izloge trgovina, ispisivali grafite te su podmetnuli nekoliko požara čime je nastala veća materijalna šteta.

Oglas:

       

Još dvije neimenovane osobe dobila su uvjetne kazne zbog pomaganja i poticanja militantnih veganskih prosvjeda.

Na suđenju je utvrđeno kako su Cyrile i Mathilde sudjelovali u noćnim napadima na trgovine koje su posluživale ili prodavale meso, kao i na mjesta koja su prodavala krzno, uzrokujući materijalnu štetu i označavajući tvrtke izrazima kao što su „Stop specizmu“, „Ubojice“ i „Njihova koža, ne tvoja.

Lokalni mediji izvještavaju da je od sredine 2018. godine nekoliko tvrtki koje se bave životinjskim i ribljim proizvodima vandalizirano u metropoli Lille od strane ekstremnih aktivista za prava životinja koji tvrde kakose ljude mora spriječiti da budu „prioritetni“ nad životinjama u onome što se naziva „anti-specizam.“

Odvjetnik sindikata Sjevernih mesara Damien Legrand nada se da će ova presuda „bez presedana“ označiti kraj radnji usmjerenih protiv poduzetnika od strane militantnih vegana.

Trebali smo taj primjer tako da se napokon zaustave ova djela koja izvode male skupine s ekstremističkim i vrlo nasilnim idejama,“ dodao je glasnogovornik sindikata mesara.

Veganstvo je u Francuskoj relativno rijetko, no navodno je u porastu. Prošlog su proljeća francuski mesari pozvali vladu da ih zaštiti nakon niza napada vegana, a vođa federacije mesara Jean-Françoisa Guiharda piše: „To je teror kojeg te osobe žele posijati, u cilju da cijeli dio francuske kulture nestane.