Zatvorske kazne zbog transparenta na kojem je pisalo „Stop islamizaciji“

Četiri člana belgijske konzervativne organizacije Voorpost osuđena su na zatvorske kazne zbog pozivanja na mržnju i nasilje zbog transparenta na kojem je pisalo „Stop islamizaciji“.

Flamanska konzervativna skupina na prosvjedu protiv imigracije i silamizacije društva tijekom veljače prošle godine izvjesila je transparent s natpisom „Stop islamizaciji“, na kojem je ispod spornog natpisa bio prikazan red žena s burkama na glavama.

To je navodno bilo dovoljno da bi belgijsko tužiteljstvo to okarakteriziralo kao pozivanje na mržnju i nasilje prema muslimanima. Isti transparent pojavio se i na prosvjedu u svibnju iste godine.

Koristeći kombinaciju tog slogana i te slike, optuženi su imali za cilj izazvati strah i mržnju u društvu, nastojeći uvjeriti prolaznike da će u budućnosti islam donimirati Flandrijom“, stoji u objašnjenju presude.

Tužiteljstvo nadalje objašnjava da bi je optuženima cilj bio uvjeriti društvo da bi kao rezultat islamizacije sve žene bile primorane nositi burke ili nikabe na glavama, što potom izaziva strah i mržnju prema muslimanskom društvu.

Sva četiri optuženika dobili su po šest mjeseci zatvora, s tim da je njima trojici presude potom preinačena u uvjetnu kaznu, dok je jedan od njih poslan na odsluženje kazne u zatvor.