Završilo ispitivanje Juliana Assangea u Londonu

assange

Osnivač Wikileaks Julian Assange ispitan je od strane švedskih tužitelja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, po pitanju optužbe za silovanje.

Rezultati ispitivanja neće biti odmah objavljeni, jer se rad o sudskoj tajni. Nakon pregledavanja ovog ispitivanja, tužitelji će odlučiti hoće li nastaviti sa postupkom.

Četrdesetpetogodišnji Assange zatražio je azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu u lipnju 2012. godine, u bijegu od optužbi za silovanje i seksualni napad u Švedskoj iz 2010. godine.

Assange je cijelo vrijeme odbacivao optužbu, tvrdeći da se radi o politički montiranom procesu.

Nekadašnji računalni haker, australski državljanin, odbio je otputovati u Švedsku na ispitivanje, s obrazloženjem da se boji da će ga švedske vlasti izručiti SAD-u zbog objave 500.000 tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.

Prvo saslušanje, koje je bilo predviđeno za listopad, odgođeno je na zahtjev Assangea, zbog „prava na zaštitu i obranu njegove osobe“.

Švedski tužitelji odbacili su optužbu za seksualni napad, jer je nastupila zastara nakon pet godina, ali su ga i dalje htjeli ispitati na temelju optužbe za silovanje, čemu je zastara deset godina.

Assange inzistira da je seksualni odnos bio uz pristanak.

Izvor: Breitbart