Kninska Opća bolnica prva je takva ustanova čiji je račun ovršen zbog duga od oko milijun kuna prema veledrogeriji Medika.

Veledrogerije su prije dva mjeseca najavile tužbe protiv bolnica kako bi se naplatilo oko 2,6 milijardi kuna duga za isporučene lijekove koje bolnice nisu platile, prenosi Jutarnji list.

Pored kninske bolnice, slična sudbina mogla bi zadesiti i bolnice u Sisku, Vinkovcima, Dubrovniku te drugima čije obveze prema veledrogerijama nisu podmirene.

Medika je zbog dugovanja tužila dvadesetak bolnica, među kojima su sve one čije dugovanja prelazi razdoblje od godinu dana.

Ravnateljica kninske bolnice Kristina Bitunjac izjavila je kako se bolnica teško nosi s pokrivanjem troškova za lijekove zbog povećanja plaća medicinskog osoblja, pri čemu dobavljači nemaju prioritet.

Zanimljivo je da Opća bolnica u Dubrovniku samo jednoj veledrogeriji duguje čak 54 milijuna kuna, a najstarija faktura stara je preko 1090 dana. Bolnica u Vinkovcima dužna je 26 milijuna kuna, a neki od nepodmirenih računa stari su 1104 dana. Tu su još i bolnice u Varaždinu, Sisku, Puli, Koprivnici i druge.

Hrvatska je tako jedna od primjera „moderne“ i „uređene“ države u kojoj je jednoj državnoj medicinskoj ustanovi – blokiran račun. Međutim, ne treba se zamarati crnim primislima i zlim slutnjama, jer takve probleme riješiti će uvijek neka „nova“ vlast već na prvim idućim izborima.

„Demokracija“ je poznata po rješavanju problema, a svi smo svjesni da problemi koji se mogu riješiti novcem – nisu problemi.