Imigracija je trebala spasiti mirovine i ruralna područja, najavljivali su razni europski, pa i švedski političari. Sama Švedska trebala je postati „najbogatija u Europi“ i ostvariti kombinaciju „humanitarne i ekonomske supersile.“ Malo sutra!

Umjesto utopijske idile, još prošle godine je najmanje 69 od 290 švedskih općina upalo u proračunski deficit. Porast stanovništva rezultirao je porastom onih koji ne doprinose, ali imaju potraživanja. Najveći dio socijalnih naknada već dugo vremena odlazi imigrantima koji, čudna li čuda, nisu zaposleni te predstavljaju ogroman financijski teret.

Općine su danas prisiljene same snositi troškove novih dolazaka, navodi list Expressen. Istovremeno državna televizija SVT priznaje da „mnogi novopridošli nemaju posao“, objašnjavajući krizu u općinama. Premda SVT u još jednom članku o istoj temi ne spominje ništa o imigraciji, upravo ona se općenito krivi za raspad ekonomije.

Sve te općine ušle su u deficit u 2018. godini, što znači da ne dobivaju zajedno svoje financije. Pored toga, drugih šesnaest regija također je pokazalo slabije rezultate.

Međutim, troškovi će uslijed nastavka sulude imigracijske politike postati samo veći. Očekuje se da će do 2022. godine općine trebati 38 milijardi SEK više nego danas. Povećanje državne potpore od 5 milijardi SEK godišnje, koju obećava vlada, neće biti dovoljno.

Očekivano, slijede mjere „stezanja pojasa“ i podizanje poreza već iduće godine.

S tim rezultatom očekujemo da će se porez morati povećati za ukupno 0.13 SEK [po poreznom obvezniku], a gotovo sve regije i općine rade na poboljšanjima uštede i učinkovitosti“, kaže glavna ekonomistica Vijeća švedskih općina (SKL) Annika Wallenskog.

Ovo je ujedno i jedna od najtežih ekonomskih situacija u Švedskoj nakon mnogo godina. Primjerice, grad Flen, koji slovi kao „Švedska u malom“, suočen je s deficitom od 55 milijuna SEK. Da bi uštedjeli novac, općinske vlasti tog mjesta pokušavaju koristiti kamere umjesto pravih kućnih posjeta starijim osobama!

Drugi primjer enormnog deficita je mjesto Danderyd, s manjkom od 80 milijuna SEK.

Ovo je samo početak“, rekla je Wallenskog.