Zahvaljujući sveopćoj medijsko-političko-društvenoj histeriji oko koronavirusa, brojni oboljeli od mnogo težih i ozbiljnijih bolesti stavljeni su u drugi plan. U to spadaju i oni oboljeli od tuberkuloze.

Tuberkuloza svake godine u svijetu odnese oko 1.4 milijuna života. Istraživanja, razvoj lijekova i cjepiva se nedovoljno financiraju, zbog čega veliki dio oboljelih ostaje bez prikladne skrbi.

Na taj problem upućuju iz međunarodne udruge Partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze (STBP). Oni tvrde da se tuberkuloza danas u brojnim zemljama liječi zastarjelim metodama te da nema gotovo nikakvog napretka u zaustavljanju te zaraze.

Taj problem drastično se povećao zbog sveopće histerije oko koronavirusa i usmjeravanja čitavih zdravstvenih sustava na samo jednu bolest.

Tuberkuloza je i dalje najubojitija zarazna bolest, iako se može spriječiti i liječiti,“ kaže izvršna direktorica STBP-a Lucica Ditiu.

Godišnje se u svijetu tuberkulozom zarazi oko 10 milijuna ljudi, prema procjeni WHO-a. Čak dvije trećine takvih slučajeva bilježi se u Indiji, Indoneziji, Pakistanu, Nigeriji, Filipinima, Bangladešu, Južnoj Africi i Kini.

Ironično je u svemu vidjeti da se protiv koronavirusa u vrlo kratkom roku počeo razvijati niz cjepiva, od čega je čak 47 njih u završnim fazama ispitivanja. Istovremeno, za tuberkulozu je razvijeno tek jedno cjepivo koje se trenutno ispituje na ljudima, zasad s nepoznatim ishodima.

Podsjetimo da i brojne druge bolesti odnose mnogo više života od Covid-19. Na primjer, bolesti koje su posljedica pušenja ili pasivnog pušenja, samo u Hrvatskoj godišnje odnesu oko 9.000 života, dok u svijetu umre preko 7 milijuna ljudi. Usprkos tome, razne institucije se nikad nisu rigorozno ili strogo okomila na duhansku industriju, preprodavače duhanskih proizvoda ili same pušače. Navodno je pušenje „stvar osobnog izbora“, ali cijenu i dalje plaćamo svi.