Dijelovi pobačenih fetusa koriste se za bizarne eksperimente u SAD-u, pri čemu se presađuju na glodavce nakon čega se vrše testiranja utjecaja lijekova.

Za pokuse se koriste žlijezde, matične stanice i jetra nerođene djece koja se presađuju na glodavce, prenosi The Sun, koji tvrdi kako je došao u posjed dokumenata koji potvrđuju ove činjenice.

Do administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa dospjela je i snimka skrivene videokamere zbog čega je pokrenuto pitanje može li se ovakva praksa dopustiti. Na snimci koju mediji skrivaju zbog gnusnih prizora, mogu se vidjeti raskomadana tijela fetusa. Video je snimljen u jednoj od poliklinika koju vodi organizacija Planned Parenthood.

Cilj ovih eksperimenata na glodavcima je pokušaj da ih se prisili na razvoj imunosnog sustava koji bi bio sličan ljudskom, a potom bi se na njima testirali lijekovi i postupci za liječenje bolesti poput AIDS-a ili tumora.

„Humanizirani“ glodavci, najčešće miševi, stvaraju se izglaganjem visokoj radijaciji kako bi im se uništio imunosni sustav. Nakon toga im se presađuju žlijezde i matične stanice fetusa. Kroz 10 tjedana miševi razvijaju ljudski imunitet te započinju eksperimenti.

Iz Planned Parenthooda negiraju kako se bave prodajom dijelova fetusa, iako tvrde da majke ubijenih fetusa mogu dati odobrenje za donaciju njihovih dijelova, što je navodno i česta praksa u njihovim klinikama.

Iako klinike za pobačaje u SAD-u zakonski ne smiju prodavati tkiva ubijenih fetusa, dopušteno im je poklanjati ih bez znanja roditelja.

Tijela i dijelovi tijela ubijenih fetusa danas se koriste u razne svrhe i na raznim ustanovama: sveučilišta, istraživački centri, medicinske ustanove i slično. Prema tvrdnjama Phelim McAleer, takve ustanove „spremne su platiti velike novce za dijelove fetusa“.