Muškarac iz Rio de Janeira koji je na Sveučilištu Oxford sudjelovao u ispitivanjima cjepiva protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca umro je od komplikacija od Covid-19, objavile su iz brazilskog zdravstva.

Brazilska Nacionalna agencija za nadzor zdravlja (ANVISA) izjavila je u srijedu da je obaviještena o smrti 19. listopada, zajedno s preporukom da se studija nastavi.

Brazilski mediji nisu identificirali preminulog po imenu, rekavši samo da ima 28 godina i da je ili liječnik ili student medicine.

Ostaje nepoznato je li muškarac koristio cjepivo tvrtke AstraZeneca ili je bio dio kontrolne skupine koja je uzimala placebo. Klinički podaci moraju se čuvati u tajnosti kako bi se zaštitili sudionici i integritet studije, navodi ANVISA u izjavi.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija provodi ispitivanje treće faze svog cjepiva Covid-19 u partnerstvu s Oxfordom. Studija se odvija u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi. U rujnu je britanska studija zaustavljena iz sigurnosnih razloga zbog nespecificirane bolesti jednog od sudionika.

Sveučilište u Oxfordu komentiralo je da „nije bilo zabrinutosti za sigurnost kliničkog ispitivanja“ nakon procjene smrti u Brazilu.

Neovisna revizija, osim brazilskog regulatora, preporučila je da se testiranje nastavi“, rekao je glasnogovornik Oxforda Alexander Buxton u izjavi.

Dionice AstraZenece naglo su pale nakon objave, izgubivši dolar po dionici, prije nego što su se tijekom popodneva vratile na gotovo prethodnu razinu.

Podsjetimo, tvrtka AstraZeneca odbila je preuzeti odgovornost u slučaju pojave nuspojava nakon korištenja njihovog budućeg cjepiva protiv koronavirusa. Odgovornost je navodno prebačena na države u kojima će se ljudi cijepiti. EU je prihvatila takve uvjete i već rezervirala više od 300 milijuna doza cjepiva.