Sveučilište u Oklahomi angažiralo je policiju kako bi se našla osoba koja je ostavila letke s natpisom „It’s OK To Be White“ („U redu je biti bijelac“) u zgradi Zavoda za pravo.

Nedugo nakon toga policija je započela potragu za osobom, iako su službenici istaknuli kako smatraju da dotični nije prijetnja drugim studentima ili osoblju kampusa.

Sada je najvažnije 100-postotno identificirati ovu osobu i otkriti koje su njene namjere,“ rekao je direktor policije Bill Citty.

Policija je ubrzo otkrila „zločinca“ te je isti promptno izbačen sa sveučilišta i odveden na ispitivanje. Ipak, zbog saveznog zakona, zabranjeno je objavljivanje njegovog identiteta.

Citty je pokušao objasniti zašto tako ekstremna reakcija policije: „Razlog zašto istražujemo takve tipove događaja je da želite biti sigurni kako pojedinac nije prijetnja drugim studentima.


Panika i medijska hajka zbog transparenta na kojem piše „U redu je biti bijelac“


Pritom nitko, pa ni policija, nije pokušao objasniti na koji način bi natpis „U redu je biti bijelac“ trebao biti prijetnja ikome.

Ironično, student koji stoji iza letaka, odveden je na ispitivanje kojemu je nazočio i anti-teroristički odjel FBI-ja.

Jedna od osoba koja je bila uključena u slične aktivnosti, komentirala je:

Moje jedino mišljenje o ovom incidentu jest da je odgovor bio drakonski i histerični (ali otužno predvidljiv) i trebao bi služiti kao poziv na buđenje svih koji ne žele živjeti pod totalitarizmom.

Odgovor također jasno opisuje rasnu mržnju i paranoični strah od bijelaca koji je duboko ukorijenjen u medijima establišmenta, akademskim institucijama i vladi, ne samo u SAD-u, već na cijelom Zapadu.

Ako zamijenite riječ ‘bijelac’ bilo kojom drugom skupinom i stavite letak s natpisom ‘U redu je biti [druga skupina]’, ne bi bilo praktički nikakve reakcije policije ili medijskog pokrivanja.


Australski Senat izglasao da „nije u redu biti bijelac“