Stotine zatvorenika prijevremeno je pušteno na slobodu iz zatvora u Oklahomi, čime je oboren rekord po najvećem broju puštenih zatvorenika u povijesti SAD-a. Navodno je to dio reforme u državi koja se naziva svjetskom „zatvorskom prijestolnicom“.

Prošlog tjedna je Odbor za pomilovanje i uvjetnu slobodu (PPB) pustio 462 zatvorenika. Još 65 zatvorenika zadržano je na pritvorima i također je predviđeno za prijevremeno puštanje, a procjenjuje se da 28.000 još uvijek ostaje iza rešetaka u toj američkoj državi.

Stvarno želimo da imate uspješnu budućnost“, rekao je guverner Oklahome Kevin Stitt mnoštvu bivših zatvorenika, većinom nasilnika i lakših prestupnika. „Ovo je prvi dan ostatka vašeg života … Neka to bude tako da se više ne vratite ovdje.“

Odluka dolazi kao dio velike reformske inicijative koja ima za cilj smanjiti ogromnu zatvorsku populaciju države Oklahoma, koja je prošle godine bila rangirana na prvom mjestu po zatvorenicima na 100.000 stanovnika, navodi se u Inicijativi za zatvorske politike. Dok SAD već vode popis po glavi stanovnika među ostalim nacijama, sama država Oklahoma redovito premašuje američki prosjek, gotovo ga udvostručujući u 2018. godini i nadmašujući Louisianu na prvom mjestu.

Zaokupljen prenapučenim i opustošenim postrojenjima, direktor Odjela za izvršenje kaznenih djela Oklahoma Joe Allbaugh priznao je prošle godine da državni zatvorski sustav djeluje sa 113 posto kapaciteta. Ne računajući nekoliko privatnih profiterskih poduzetnika koje je angažirala država, brojka je skočila na 153 posto.

Sramotno je što se događa,“ bijesno je rekao Allbaugh na sastanku Odbora za popravne postupke prošle godine.

Dužnosnici su započeli s reformom nakon što su glasači u Oklahomi u 2016. odobrili mjeru kojom se posjedovanje droge i imovinska kaznena djela niže razine više ne smatraju kaznenim, već prekršajnim djelima, a PPB je retroaktivno prilagodio te kazne i stvorio sustav za brzinsko prijevremeno puštanje na sloboduu cijeloj državi.

Odbor je također rekao da će masovno puštanje na slobodu biti dobro za budžet Oklahome, čime će se uštedjeti gotovo 12 milijuna dolara u sredstvima koja bi bila namijenjena za prehranu i smještaj zatvorenika.

U nadi da će se boriti protiv recidivizma, zatvorski odjel u Oklahomi također je organizirao „prijelazne sajmove“ ili događaje za bivše zatvorenike osmišljene kako bi ih povezali sa „uslugama koje će im možda trebati nakon puštanja na slobodu“, priopćio je PPB.