Nizozemski poljoprivrednici svojim traktorima blokirali su stotine kilometara glavnih cesta u znak protesta zbog, kako kažu, pokušaja da se ocrni njihovo zanimanje i da ih se prikaže kao „problem“ koji prijeti ubrzanjem „klimatskih promjena“.

Oko 10.000 poljoprivrednika u ponedjeljak je traktorima izašlo na autoceste kako bi polako krenulo prema Haagu uzrokujući prometne gužve na dužini od oko 920 km i što spada u najgore prometno začepljenje u povijesti zemlje.

Neki su poljoprivrednici uspjeli izbjeći promet vozeći se plažama Sjevernog mora kako bi došli do grada.

U izjavi, policija je navela da „poštuju kako se poljoprivrednici zalažu za svoj interes“ i da pokušavaju olakšati prosvjed što bolje mogu, ali pozvali su vozače traktora da slijede upute prometnika na rutama.

Još nisu najavljene službene mjere protiv poljoprivrednika, ali jedna je stranka sugerirala da bi Nizozemska broj stoke koja se uzgaja godišnje trebala smanjiti za čak 50 posto. Širok paket mjera uključuje prijedlog za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednicima koji žele prestati s radom ili usvojiti „zelenije“ prakse, prenosi RT.

Poljoprivrednicima i uzgajivačima je muka da ih se prikazuje kao ‘problem’ za koji je potrebno ‘rješenje’,“ rekao je Dirk Bruins iz industrijske grupacije LTO.

Ovdje se radi o našim obiteljima, našoj budućnosti, budućnosti naše djece. Radi se o našem načinu života“, rekao je farmer ovaca Bart Kemp mnoštvu farmera okupljenih u Haagu i pozvao na „novo doba u kojem se slušaju proizvođači hrane iz Nizozemske.

Prosvjed poljoprivrednika uslijedio i nakon što je sud utvrdio da zemlja krši pravila EU o emisijama u emisiji – a spor ističe dilemu s kojom se suočavaju vlade željne donošenja „popularnih“ zakona o okolišu i smanjenja emisija dok navodno pokušavaju „ublažiti negativne učinke“ na one koji zarađuju za život u najvećim industrijama koje proizvode navodne štetne emisije.

Ministrica poljoprivrede Carola Schouten rekla je da je spremna saslušati poljoprivrednika i uvjerila ih da zemlja radi na „snažnom poljoprivrednom sektoru s pažnjom na zdravo okruženje.

Policija je priopćila kako je pritvorila dva prosvjednika – jednog koji je probio metalnu ogradu i drugog koji je pokušao ometati pritvaranje prvog.