Belgijske vlasti planiraju obustavu pružanja besplatne zaštite sinagogama u Antwerpenu, pri čemu su korišteni belgijski vojnici. Židovski predstavnici izrazili su svoje negodovanje, bez ikakve želje za najmom privatnih zaštitarskih tvrtki.

Ovaj plan, koji još nije dovršen, u rujnu bi okončao zaštitu vojske u gradskoj židovskoj četvrti. Preusmjeravanje je povezano s manjkom proračuna i radne snage u Belgiji, gdje je COVID-19 ozbiljno utjecao na gospodarstvo i odnio navodno više od 9.000 života, piše Times of Israel.

Židovskoj zajednici je potrebna veća, a ne manja zaštita u ovim teškim vremenima“, napisao je Forum židovskih organizacija flamanskih Židova u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.

Belgijske trupe prvi su puta postavljene da čuvaju židovske institucije u Antwerpenu u svibnju 2014., nakon što je islamski terorist ubio četiri osobe u terorističkoj pucnjavi u Židovskom muzeju Belgije u Bruxellesu, smještenom južno od Antwerpena.

Antwerpen ima oko 100 židovskih institucija koje opslužuju pretežno ultra-ortodoksne pripadnike od 18.000 ljudi. Neke od njih bile su mete određenih zlodjela ili verbalnih ispada.

Iako su Europljani također svakodnevne mete raznoraznih oblika napada, poglavito silovanja, činjenica je da je židovski supremacizam i egoizam prevladavajući te oni smatraju da zaslužuju besplatnu privatnu zaštitu države, dok ostalima to očito nije potrebno.