U Zagrebu je nedavno postavljen poseban tip semafora kako bi se ovisnicima o mobitelima koji nisu sposobni odlijepiti pogled s ekrana bili spašeni životi prilikom prelaska ceste.

Novi tip semafora ugrađen je na raskrižju Deželićeve i Frankopanske ulice u Zagrebu, a cilj projekta navodno je upozoriti pješake i bicikliste na opasnost kojoj se izlažu kada dolaze na pješački prijelaz.

Istraživanja su pokazala kako oko 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze cestu, a oko 20 posto njih ne primjećuju koje je svijetlo upaljeno jer gledaju u mobitel.

Posebni semafor za ove novostvorene osobe s posebnim potrebama ima dodatnu funkciju kojom se svijetlo projicira prema dolje, pa bi tako preko ekrana mobitela „zombijima“ trebalo postati jasno da je na semaforu crveno.

Istraživanje reakcija pješaka promatrat će Zavod za prometnu signalizaciju pri Fakultetu prometnih znanosti, a mjerit će se kakav učinak ovaj tip semafora ima na pješake.

Inače, prema istraživanju provedenom uz projekt Dan bez mobitela u prometu, oko 91 posto vozača, 33 posto biciklista i čak 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu, dok je korištenje mobitela u prometu navodno četvrti najčešći uzrok smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama.