Poznati židovski financijer Jeffrey Epstein uhićen je u New Yorku zbog navodno niza godina seksualne trgovine maloljetnim djevojkama. Pošlo je više od desetljeća nakon što se izjasnio o krivnji za kazneni progon.

Epstein je uhićen u subotu navečer, izvijestilo je više američkih medija, pozivajući se na izvore za provedbu zakona. On je već osuđivani seksualni prijestupnik, koji je odslužio 13 mjeseci u zatvoru „otvorenog tipa“ zbog zlostavljanja desetaka maloljetnih djevojaka. Gotovo nikakvu kaznu dobio je nakon što su njegovi odvjetnici 2007. potpisali nagodbu.

Mediji navode da će Epstein biti optužen za trgovinu maloljetnim osobama za seksualne usluge i za zavjeru za sudjelovanje u seksualnoj trgovini maloljetnika. Ako bude osuđen za obje točke, 66-godišnjak bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do 45 godina.

U optužnici se navodi da je čak 40 djevojaka, ili više njih, dovedeno na Epsteinova luksuzna imanja, prvenstveno u Palm Beachu u Miamiju. Dok su neke od djevojaka koje je namamio Epsteinov posrednik, bile iz lokalne sredine, druge su dolazile iz istočne Europe. Sudski papiri također navode da su neke od djevojaka, nakon što ih je Epstein zlostavljao ili seksualno zlostavljao, i same postale mamci za nove žrtve.

Dužnosnici koji govore pod uvjetom anonimnosti rekli su kako će tužiteljstvo tvrditi da je Epstein bio svjestan da su djevojčice malodobne, neke od njih i do 14 godina. Epstein je navodno pozivao djevojke pod izgovorom masaže, a potom bi im nudio novac i seksualno ih zlostavljao.

Epsteinova kriminalna djela vezana za seksualni trgovinu navodno su se dogodila između 2002. i 2005. godine. Njegovi ilegalni seksualno predatorstvo već godinama nisu tajna, ali su provođenje pravde ometali savezni odvjetnici nagodbu iz 2007. godine. Prema tom sporazumu, Epstein je pristao priznati krivnju u samo jednoj manjoj optužbi za traženje prostitucije u zamjenu za odbacivanje ostalih optužbi uključenih u optužnicu od 53 stranice koja nikada nije otkrivena.

Žrtve „Epsteinovog pedofilskog prstena“ držane su po strani tijekom dogovora. Ranije ove godine, američki sudac je presudio da je sporazum rezultat grubog kršenja saveznog zakona od strane tužiteljstva, jer je žrtve lišio mogućnosti osporavanja. Dogovor je postignut između Epsteinovih odvjetnika i tadašnjeg državnog odvjetnika za Floridu Alexandera Acoste. Acosta je od tada napravio priličnu karijeru, postao tajnik rada u Trumpovoj administraciji, a zanijekao je bilo kakve pogreške u tom slučaju.

Glasine kruže da Epstein nije sam zlostavljao djevojke, već ih je i „posuđivao“ svojim utjecajnim i bogatim prijateljima, uključujući princa Andrewa i Alana Dershowitza, koji su obojica negirali bilo kakvu vezu, kao i Bill Clinton i Donald Trump.