Zbog silovanja na glazbenim festivalima švedska komičarka organizira festival „bez muškaraca“

Emma Knyckare. | © Julia Lindemalm
Emma Knyckare. | © Julia Lindemalm

Kao odgovor na masovna silovanja na glazbenim festivalima u Švedskoj, komičarka Emma Knyckare razmišlja o pokretanju festivala iduće godine, koji bi bio namijenjen samo ženskoj publici. Mnogi glazbenici, ali i publika, podržali su ideju, piše SVT Nyheter.

Organizatori najvećeg glazbenog festivala Bråvalla, proteklih su dana objavili kako se isti festival iduće godine neće održati zbog novih slučajeva seksualnih napada. Iako je isprva bio prijavljen jedan slučaj silovanja, sada se taj broj popeo na četiri, dok su zabilježena i 22 slučaja seksualnog napastovanja.

Međutim, kulturni glazbeni događaji u „novoj Švedskoj“ postali su središte silovanja – fenomena koji se pojavio unatrag par godina, s jednim očitim razlogom.

Prema izvještaju švedske policije, godine 2015. na glazbenom festivalu We Are Sthlm u Štokholmu, svi napadači identificirani su kao imigranti, među kojima su najbrojniji bili „maloljetni imigranti bez pratnje“ iz Afganistana, te imigranti iz Maroka – zemlje u kojoj nema ni traga ratnim sukobima.

Međutim, feministice u skladu s „modernim vrijednostima“ svaljuju kompletnu krivnju za silovanja na čitavu mušku populaciju. Ipak, navodno rješenje ovog problema upravo je spolno diskriminirajuća ideja da se organizira festival bez muškaraca.

U nedjelju je tako Emma Knyckare objavila na Twitteru kako pokreće festival bez muškaraca:

Što mislite o tome da se organizira zbilja cool festival gdje su samo žene dobrodošle, gdje ćemo mi voditi priču sve dok se SVI muškarci ne nauče pristojno ponašati,“ napisala je Knyckare.

© Twitter/Emma Knyckare

Nekoliko stotina osoba dalo je podršku ideji, a i brojni glazbenici su već ponudili svoju ulogu iako bi s ovom idejom moglo doći do ograničene ponude, budući da rock skupine, na koje cilja Knyckare, obično imaju muške članove, izuzevši tek rijetke „ženske“ bendove.

Tko siluje? Da, muškarci. Zašto onda ne bismo napravili festival gdje oni ne mogu doći? To je ono na što ja mislim. Mislim da je tužno da pola ljudi hoda okolo osjećajući se nesigurno,“ ispričala je Knyckare za Dagens Nyheter.

Na pitanje o tome ne radi li se ovdje o diskriminaciji polovice švedske populacije, Knyckare je odgovorila da o tome nije razmišljala, ali prema njenim tvrdnjama, potpuno je u redu diskriminirati sve muškarce, jer oni navodno svi odreda diskriminiraju žene, pa bi bilo posve u redu i da se održi glazbeni festival bez njih.

Zasad je još nejasno što će se dogoditi iduće godine, ali Knyckare smatra da će taj događaj biti posve siguran. „Događaj je u fazi planiranja, a prvi korak je započeti s organizacijom koja će dovesti do rock koncerta 2018.,“ izjavila je.

Autor: Tribun