Vjetroelektrane, podignute diljem Velike Britanije, nisu stvorile dovoljno energije kao obično usred iznimno mirnog vremena. Kako bi osigurao dovoljno energije u mreži, britanski elektroenergetski div National Grid ESO morao je u ponedjeljak upaliti jedinice termoelektrane na ugljen na postaji West Burton A u Lincolnshireu.

Pri uravnoteženju elektroenergetskog sustava poduzimamo radnje u ekonomskom redosljedu, a ne na temelju vrste proizvodnje. Ovisno o uvjetima sustava, neki izvori energije mogu bolje ispuniti uvjete uravnoteženja od drugih, dakle najisplativije rješenje kako bi se osiguralo sigurno funkcioniranje sustava“, napomenuo je glasnogovornik tvrtke.

To znači da je tvrtka (koja se opisuje kao najveći britanski proizvođač električne energije bez emisije  ugljika) morala oživjeti jednu od dvije posljednje elektrane na ugljen u zemlji, koje se obje zatvaraju u rujnu 2024. godine.

Ovaj prisilni korak doveo je do toga da ugljen daje tri posto ukupne nacionalne električne energije, čime je sustav ponovno postao stabilan.

Nakon ove vijesti, mnogi su se Britanci narugali zagovornicima zelene energije.