Brazilski predsjednik Michel Temer naredio je u srijedu slanje vojske u sjevernu saveznu državu Roraimu, koja graniči s Venecuelom, a sve zbog velikog broja imigranata iz zemlje pogođene hiperinflacijom i nestašicama hrane.

Danas sam ovlastio korištenje vojnih snaga u provođenju zakona i reda u državi Roraima… kako bi se očuvala sigurnost brazilskih državljana i venecuelanskih imigranata, koji su pobjegli iz svoje zemlje u potrazi za skloništem u Brazilu,“ izjavio je Temer u televizijskom obraćanju, prenosi Sputnik.

Sredinom kolovoza u gradu Pacaraima, s 12.000 stanovnika, oko 1000 imigranata iz Venecuele spavalo je na ulicama tog mjesta. Međutim, u jednom trenutku oni su fizički napali jednog od lokalnih vlasnika trgovina.

Katastrofalna hiperinflacija u Venecueli: 14.6 milijuna bolivara za pile

Ubrzo su lokalni mještani odgovorili paljenjem imovine imigranata i fizičkim napadima na njih. Policija je bila prisiljena reagirati pucnjevima u zrak tijekom sukoba, a gotovo svi imigranti vraćeni su natrag u Venecuelu, prenosi RT.

Brazilske vlasti procjenjuju da dnevno oko 600-700 imigranata uđe iz Venecuele u Brazil. Zbog činjenice da je kriminal u Roraimi naglo porastao njihovim dolaskom, oko 70-80 posto imigranata vraća se u Venecuelu odakle odlaze put Čilea i Perua.

Kolumbijske vlasti navode kako čak 3000 imigranata ulazi u zemlju svakog dana, od čega neki ostaju zemlji, a drugi pokušavaju ući u Ekvador i Peru.

U utorak su vlasti Perua proglasile 60-dnevno izvanredno stanje u područjima koja graniče s Ekvadorom, dok su obje zemlje postrožile granične kontrole.

Iseljavanje iz Venecuele naglo se povećalo nakon 2015. godine. U svibnju ove godine UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izvijestila je kako je 2017. zabilježen odlazak 900.000 ljudi, dok je 2015. ta brojka iznosila 89.000. Tijekom istog razdoblja broj venecuelanskih imigranata u svijetu popeo se na 1.5 milijuna.