Diljem svijeta zdravstveni djelatnici sve češće bivaju metom prijetnji zbog svojeg nastojanja da ljudima ukažu na opasnosti od aktualne pandemije, te načine kako suzbiti širenje i prijenos virusa.

Prošli mjesec je dr. Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog, izjavio da prima prijetnje smrću zbog „političkog tona“ epidemije.

Fauci je javno pozivao na mjere društvenog distanciranja, masovnog testiranja, epidemiološkog praćenja kontakata, s ciljem suzbijanja epidemije, kao što to rade epidemiolozi i u većini drugih zemalja.

U Australiji je pak prijetnje prijavila vodeća epidemiologinja savezne države Queensland Jeannette Young, čija kuća se sad nalazi pod policijskom zaštitom. Young je većinu prijetnji dobila nakon što je naredila karantenu i zatvaranje granica te savezne države.

U Njemačkoj su istaknuti zdravstveni djelatnici Karl Lauterbach i Christian Drosten počeli primati prijetnje smrću nakon što je u proljeće ta zemlja uvela mjere zatvaranja škola i drugih objekata te ograničila slobodno kretanje ljudi.

Slične prijetnje primio je i Anders Tegnell, koji stoji iza švedskog modela primjene mjera, koji je bio daleko blaži u odnosu na neke druge zemlje.

Tijekom ljeta je američko udruženje zdravstvenih djelatnika upozorilo da je sve više prijetnji po život i zdravlje zdravstvenih djelatnika, i to bez razlike radi li se o velikim gradovima ili ruralnim područjima, te da je kao posljedica toga dio liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika odlučio dati otkaz i napustiti svoja radna mjesta kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže.