Zelandija: Znanstvenici otkrili prve detalje ekspedicije na osmi kontinent

Početkom ove godine, geolozi su otkrili potopljeni osmi kontinent, poznatiji kao Zelandija.

Foto: GNS Science

Zelandija je kontinent ispod površine mora, a koji je potopljen pred više milijuna godina. Međutim, podvodni kontinent ima veoma bogatu povijest, kako podvodnog tako i površinskog života.

Većina će se zapitati kako se Zelandiju, kao površinu pod morem, može smatrati kontinentom. Naime, zemljina kora, iako je potopljena, ima drugačije osobine – one kontinentale – u odnosu na oceansko tlo. Dva tipa kore – kontinentalne i oceanske – određuju oblik i geografiju oceana i kopna.

Između ova dva tipa kore postoje razlike. Gustoća je bitno različita, jer je oceanska kora načinjena od gušćeg kamenja u odnosu na kontinentalnu, što znači i da oceanska kora leži niže u odnosu na kontinentalnu. Pored toga, kontinentalna kora često puta ima veću debljinu od oceanske, posebno u planinskim dijelovima.

Smatra se kako je Zelandija bila iznad površine mora prije 60 do 85 milijuna godina, kada je također bila dijelom Australije. Međutim, tada je došlo do pucanja i dio kontinenta je potonuo.

Veličina potonulog dijela je otprilike identična veličini Indije, a danas se 95 posto njegove površine nalazi ispod vode, što je pružilo oceanskoj flori i fauni plodno tlo.

Skupina znanstvenika nakon devet tjedana na moru vratila se s uzorcima sedimenta i kamenja sa Zelandije. Istraživanje je dio organizacije pod nazivom Međunarodni programa istraživanja oceana (IODP).

Uzorci bi nakon detaljnog proučavanja trebali dati odgovore o povijesti Zelandije, odnosno o nekadašnjim životinjama koje su nastanjivale potonuli kontinent prije potopa.

Istraživači su već pronašli fosilne ostatke koji se kreću od školjaka, pa do raznih morskih organizama te spora iz kopnenih biljaka.

Unatoč otkriću, neki znanstvenici vjeruju da bi istraživanja mogla po običaju stvoriti više pitanja, nego donijeti odgovora. Bilo kako bilo, potonuli kontinent sasvim će sigurno mnogima zagolicati maštu, a vjerojatno i donijeti neke nove teorije.