Zelenski: „Ako Ukrajina izgubi, Rusija se sprema napasti ostatak Europe“

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky obratio se pedesetak europskih čelnika na velikom summitu u Španjolskoj u četvrtak, upozorivši prisutne da Rusija već procjenjuje neke od njih za invaziju, rekavši da Zapad mora nastaviti podržavati ratne napore kako bi se to spriječilo.

Sastanak Europske političke zajednice, foruma 44 države osnovanog nakon ruske invazije na Ukrajinu i koji uključuje sve europske države, kao i Tursku, Armeniju, Azerbajdžan i Gruziju, ali osim Bjelorusije, Rusije i Vatikana, vidio je sastanak čelnika u Granada, Španjolska, u četvrtak. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznenada je posjetio događaj i u primjedbama objavljenim nakon okruglog stola, iznio je svoje upozorenje na nasilje koje bi europski gradovi mogli očekivati ako njihovi čelnici ne stanu iza njega da sada vojno poraze Rusiju.

“Različite europske zemlje graniče s terorističkom državom, a zapravo ruski propagandisti i dužnosnici govore o njima kao o sljedećim metama svoje agresije… Metama. To je upravo riječ koju koriste”, upozorio je Zelenski, rekavši da djeca u Ukrajini sada pohađaju školu u podzemnim tunelima umjesto u učionicama na površini. Ukrajinski predsjednik je retorički upitao ima li dovoljno podzemnih željeznica u njihovim gradovima da osiguraju učionice “ako prijetnje Rusije postanu stvarnost”, upozorivši da se “Rusija sprema za ovo”.

Rusija bi bila dovoljno jaka za invaziju na europske države 2028. ako sada ne bude sveobuhvatno poražena, ustvrdio je Zelenski, napomenuvši da se “agresor najučinkovitije neutralizira porazom u ratu”. Ukrajinski čelnik je rekao da europske države mogu zahvaliti ukrajinskim vojnicima za borbu kako njihove vlastite nacionalne vojske to ne bi morale, ali je rekao da će biti posljedica ako europske države ne podrže njegove ratne napore. Zelenskly je rekao: “nitko od vas ne želi saznati kako bi bilo da je NATO morao braniti jednog od vas. Moramo pobijediti u Ukrajini kako Putin ne bi mogao proširiti svoju agresiju.”