Ukrajina se neće prestati boriti protiv Rusije sve dok ne vrati sve teritorije koje smatra svojima, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu Reutersu ovog tjedna. Povlačenje potpore SAD-a teško bi utjecalo na politiku Kijeva u tom pogledu, dodao je.

Kad bi Washington zaustavio svoju vojnu i financijsku pomoć Kijevu, Ukrajina bi samo nastavila sa sukobom bez njega, odgovorio je Zelenski na pitanje je li “zabrinut” zbog potencijalnih promjena u vanjskoj politici SAD-a u slučaju pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2024. poseban.

Ranije je Trump više puta obećao da će mirovni sporazum između Moskve i Kijeva razraditi “u roku od 24 sata” ako bude izabran 2024. Govoreći za Reuters u srijedu, Zelensky je odbacio takva obećanja kao Trumpov plan da “popravi” sukob za sebe, bez obzira na “cijenu” koju bi Ukrajina navodno morala platiti.

“Ako će to promijeniti vašu vanjsku politiku, što mogu reći? Dobro, borit ćemo se bez vas”, rekao je Zelenski, dodavši da je to navodno volja ukrajinskog naroda. Nadalje je rekao da je jedini “pravi način da se zaustavi rat” da se ruske snage povuku sa svih teritorija na koje Kijev polaže pravo. Također je rekao da je siguran da će moskovske trupe “to učiniti”, ne navodeći detalje.

U svom intervjuu za Reuters, ukrajinski čelnik također je rekao da bi “svaki” američki predsjednik pomogao Ukrajini kada bi znao “sve izazove i rezultate i štetu rata”.