Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da se boji mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću 2024. godine, prije nego što je molio za više raketnih sustava Patriot američke proizvodnje.

U intervjuu za Wall Street Journal, predsjednik Volodymyr Zelensky priznao je da ga brine mogući reizbor Donalda Trumpa sljedeće godine, rekavši da nije siguran kako bi republikanski čelnik točno reagirao da je Rusija izvršila invaziju tijekom njegova predsjedničkog mandata.

Ukrajinski šef države također je pohvalio odgovor Bidenove administracije, koja je redovito isporučivala milijarde dolara vrijedne pomoći u oružju istočnoeuropskoj naciji od početka invazije Moskve prošle godine.

Upitan što osjeća o Donaldu Trumpu, Zelenski je priznao da mu je ugodnije nositi se s Bidenom i da bi povratak republikanske vlade mogao biti težak za njegove ratne napore.

“Predsjednik Biden je predsjednik tijekom rata punih razmjera i bio nam je od veće pomoći nego predsjednik Trump”, rekao je Zelensky novinaru, kvalificirajući izjavu napomenom da se “nije vodio rat punih razmjera” dok je Trump bio u uredu.

“U ovakvoj situaciji, kada postoji podrška, plašite se promjena”, rekao je Zelenski. “I da budem iskren, kada spominjete promjenu uprave, osjećam se isto kao i svi… Želite promjene na bolje, ali može biti i obrnuto.”

Činilo se da mu je neugodno zbog tvrdnje Donalda Trumpa da će moći pregovarati o mirovnom rješenju ukrajinskog rata u roku od 24 sata, dodajući da se čini da 45. američkog čelnika nije briga što je ukrajinski teritorij — točnije Krim — bio “okupiran” od strane Rusija tijekom njegova predsjedništva nakon što je bila nezakonito pripojena pod Obaminom administracijom 2014.