Odbijanje da se ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom dopusti javno obraćanje na ceremoniji dodjele Oscara, i činjenica da je Oscar dodijeljen dokumentarcu o ruskom aktivistu Alekseju Navaljnom izazvalo je bijesnu reakciju Kijeva.

Ključni savjetnik Zelenskog Mikhail Podoliak oglasio se na Twitteru i požalio se da odluka znači da se politika i filmovi ipak miješaju.

“Ako su Oscari izvan politike, kako bismo trebali razumjeti dokumentarni manifest Navaljnog u kojem se opisuje unutarnja ruska politika?” Podoliak je upitao: “Ako su Oscari izvan konteksta rata u Ukrajini i masovnog genocida nad Ukrajincima, zašto stalno govorite o humanizmu i pravdi?”

Akademija filmske umjetnosti i znanosti odbila je zahtjev Zelenskog da se obrati na nedjeljnoj ceremoniji već drugu godinu zaredom. Iako nije bilo službenih komentara o ovom pitanju, američki mediji izvijestili su da se Hollywood želi “kloniti svega političkog” zbog zabrinutosti da bi pridavanje pozornosti Ukrajini moglo uvrijediti ljude diljem svijeta.

Otkako je sukob s Rusijom eskalirao u veljači 2022., Zelenski se putem video veze pojavio pred filmskim festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji. Također se obratio na dodjeli nagrada Grammy i glazbenom festivalu Glastonbury.

‘Navalny’, CNN-HBO produkcija koju je režirao kanadski redatelj Daniel Roher, osvojio je u nedjelju Oscara za najbolji dokumentarac. Film se fokusira na navodno trovanje čovjeka kojeg su zapadni mediji opisali kao ruskog “vođu oporbe”.