Ukrajinska pravoslavna crkva objavila je da neće slijediti nalog predsjednika Vladimira Zelenskog da Božić slavi 25. prosinca, u skladu sa zapadnom kršćanskom tradicijom.

Zelenski je u petak potpisao dekret o usklađivanju proslave jednog od najvažnijih kršćanskih praznika s gregorijanskim kalendarom. Ukrajina je povijesno slavila rođenje Kristovo 7. siječnja po julijanskom kalendaru.

Glasnogovornik mitropolita Klimenta, rekao je za stranicu Strana.ua u subotu: “Potpuno je sigurno da će velika većina Ukrajinaca različitih vjerskih denominacija sljedeći Božić slaviti na istom način na koji su to radili do sada.

“Naravno, čovjek bi se nadao da će se ti ljudi i njihova tradicija poštovati. Ali dobili smo što smo dobili”, dodali su.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski parlament, Verkhovna Rada, izglasao je ukidanje godišnjeg državnog praznika 7. siječnja.

Kliment je rekao da su političari koji su prelazak na 25. prosinca opravdavali kao “odstupanje od ruske tradicije… imali netočne ili nepotpune informacije.”

Obilježavanje Božića 7. siječnja “ne slijedi rusku tradiciju nego kalendarsku tradiciju jeruzalemske Crkve, gdje se nalaze najsvetije kršćanske svetinje. Tamo se i dalje svi glavni praznici pravoslavne crkve slave po Julijanskom kalendaru”, rekao je.