Zelenski nazvao Putina najvećim antisemitom nakon Hitlera

Vladimir Putin je najveći antisemit poslije Hitlera, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u razgovoru za BBC u srijedu.

“Kao da ne razumije u potpunosti svoje riječi. On drugi kralj antisemitizma nakon Hitlera, rekao je Zelenski, koji je Židov, za BBC, nakon što je ruski čelnik ustvrdio da je Zelenski “sramota za židovski narod”.

“I to govori jedan predsjednik. Civilizirani svijet ne može tako govoriti. Ali bilo mi je važno čuti reakciju svijeta i zahvalan sam na podršci”, rekao je Zelenski.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu prošlog tjedna, ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da “prema njegovim židovskim prijateljima”, Zelenski “nije Židov” i da je “sramota za židovski narod”.

Putinova izjava u skladu je s onom ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova, koji je u intervjuu talijanskim medijima prošlog ljeta ustvrdio da židovsko porijeklo Zelenskog ne negira navodne nacističke elemente u Ukrajini. Ponavljajući teoriju zavjere da je vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler također “imao židovske krvi”, Lavrov je ustvrdio da su “najgorljiviji antisemiti obično Židovi”.

Ova se kritika proširila i na Izrael kada su ruski državni mediji osudili posjet izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena Kijevu u veljači na temelju toga da bi predstavnik židovske države bio voljan posjetiti ono za što je Kremlj više puta tvrdio da je “nacistička država”.