Predsjednik Volodymyr Zelenski smatra da ponašanje Mađarske i njezini odnosi s Rusijom ne odgovaraju statusu NATO saveznika.

Rekao je to u intervjuu finskim, švedskim, danskim i norveškim novinarima.

“Kako riješiti spor s Budimpeštom? Pitanje je samo želja Budimpešte. Čini mi se da postoji politička isprepletenost političkih elita u Mađarskoj. To je vrlo čudna situacija, može li zemlja NATO-a biti za Rusiju, a protiv NATO-a?”, rekao je Zelenski.

Predsjednik Zelenski je ustvrdio da je nemoguće da nacija bude saveznik NATO-a dok istovremeno razvija partnerstvo sa zemljom koja organizaciju naziva protivnikom.

“Smatram da je to nedolično ponašanje. Ja govorim svoje subjektivno mišljenje. Saveznik nije samo riječ; to je smisao. To je savez država s istim pogledom na sigurnost, na vrijednosti. Mogu različito tretirati određene momente, ali postoji ugovor o savezništvu, kojim štite jedni druge i svoje vrijednosti. I ako svi saveznici kažu da nas Rusija naziva neprijateljem, moramo Rusiju staviti na njezino mjesto; onda jedna država ne može reći – ne, Rusija je naš saveznik. Ovo ne može biti tako. Dakle, više niste saveznik Saveza. I stoga, ako ste de jure saveznik, ali de facto radite protiv njega, ne biste trebali savjetovati Ukrajinu da se pridruži NATO-u ili ne. I ne treba stvarati prepreke”, rekao je Zelenski.