Zelenski: „Ne zanimaju nas polovična rješenja, samo punopravno članstvo u NATO-u“

Samo punopravno članstvo u NATO-u može uistinu zaštititi Ukrajinu, rekao je u petak predsjednik Vladimir Zelenski dok njegova zemlja nastavlja tražiti sigurnosna jamstva od Zapada.

“Ne tražimo zamjenu za NATO i vrlo je važno da nas naši partneri čuju”, rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka s estonskim predsjednikom Alarom Karisom u Kijevu. “Zato imamo toliko sastanaka na najvišoj razini. Ne tražimo alternativu.”

Zelenski je ustvrdio da bi postojeće obveze članica NATO-a da se međusobno brane bile “najbolja sigurnosna jamstva za Ukrajinu”.

Mislio je na članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora koji propisuje da će se napad na jednu članicu vojnog bloka predvođenog SAD-om “smatrati napadom na sve njih”.

Istodobno, ukrajinski je čelnik priznao kako je malo vjerojatno da se njegova zemlja može pridružiti NATO-u dok ne završi oružani sukob s Rusijom, priopćio je njegov ured. “Nije zato što mi to ne želimo, već zato što je nemoguće”, rekao je.

Izjava Zelenskog uslijedila je nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ovaj tjedan sugerirao da bi se Kijevu mogao odobriti neki oblik “opipljivih” sigurnosnih jamstava bez da formalno postane dio NATO-a.