Zelenski nije zadovoljan s donacijama zapadnog oružja

Priznajući da se ne bi trebao “previše žaliti”, Volodymyr Zelenski ponovno je izrazio svoje nezadovoljstvo količinom zapadnog oružja koje pritječe u njegovu zemlju.

U Ukrajini nema dovoljno oružja i to je doprinijelo neuspjehu takozvane proljetne ofenzive, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski. Primjećujući nedostatak zaliha i rat u Izraelu koji je pridonio tome da neke od zaliha kojima se nadao nisu stigle, Zelenski je ipak rekao za Associated Press u intervjuu da ima plan za prevladavanje problema opskrbe svoje nacije.

Odmjeravajući svoje osjećaje o situaciji s opskrbom, Zelensky je rekao s jedne strane da je dobro što se Ukrajina nije pokorila pred ruskom invazijom, napomenuvši: “Gledajte, ne odustajemo, ja sam zadovoljan. Borimo se s drugom najjačom vojskom na svijetu, zadovoljan sam”.

Ali Ukrajina “gubi ljude”, rekao je, a to je zbog toga što nacija nije dobila “svo oružje koje smo željeli, ne mogu biti zadovoljan, ali se također ne mogu previše žaliti.”

Zelenski je tvrdio da je nedostatak opreme iz ograničene inozemne ponude utjecao na učinkovitost Proljetne ofenzive, koja se sada u osnovi smatra neuspjehom u ukrajinskim i zapadnim krugovima.

“Željeli smo brže rezultate. Iz te perspektive, nažalost, nismo postigli željene rezultate. Nema dovoljno snage da se brže dođe do željenih rezultata. Ali to ne znači da trebamo odustati, da se moramo predati”.