Trenutno Ukrajina nije spremna za pregovore s Rusijom o prekidu vatre, jer ne želi ponoviti negativno iskustvo sporazuma iz Minska, koji su doveli do gubitka kontrole nad našim teritorijima. Predsjednik Volodymyr Zelenski rekao je to na tiskovnoj konferenciji nakon drugog samita Krimske platforme u Kijevu.

“U trenutku gdje jesmo, nismo spremni za prekid vatre. Objasnili smo da neće biti Minsk-3, Minsk-5, ili Minsk-7. Nećemo igrati ove igre, izgubili smo dio naših teritorija ovim putem. I svi to jako dobro razumiju, svi su to čuli od nas. Jer to je zamka. Mi to razumijemo”, objasnio je šef države.

Zelenski je napomenuo da bi se režim prekida vatre mogao povući godinama, a Ukrajina bi ostala bez dijela teritorija na jugu i ne bi imala izlaz na more. A Ruska Federacija može ponovno započeti neprijateljstva nakon nekog vremena, pokušavajući zauzeti Mikolajev, Odesu, pa čak i ponoviti pokušaj zauzimanja Kijeva.

Predsjednik je naglasio da je ruski agresor ušao na teritorij Ukrajine i ubija građane Ukrajine koji se brane i bore za svoje živote.

Istodobno, kako je primijetio šef države, što duže traje rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine, to će biti skuplji za cijeli svijet i za samu Rusku Federaciju.

“Za nas je trošak najveći, jer ljudi umiru. Netko to već osjeća u Europi. Drugi dijelovi svijeta to još ne osjećaju, ali blokada crnomorske obale govori da bi moglo biti gladi i da će se osjetiti. Netko to još ne osjeća ni u Aziji – to će biti malo kasnije. Najveća cijena će biti za Rusiju. Nažalost, kasnije od svih, ali sto posto. Jer cijena će biti velika”, rekao je.

Predsjednik Ukrajine je uvjeren da se šteta od ovog rata može smanjiti bržim njegovim završetkom.

“Ako su svi u svijetu pragmatični i prijeđemo s jezika emocija i ljudskosti na novac, onda je jeftinije završiti ovaj rat ranije. Završiti ranije znači dati nam oružje. To je vrlo jednostavna formula”, dodao je Zelenski.

Autor: Ivica Mandekić