Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da neće sudjelovati ni u kakvim mirovnim pregovorima s Vladimirom Putinom sve dok ruske snage ne napuste okupirano područje Donbasa i poluotok Krim.

Bacajući sumnju na izglede okončanja sukoba u Ukrajini u doglednoj budućnosti, predsjednik Zelenski je izjavio da njegova zemlja neće tražiti diplomatsko rješenje sve dok se ne uspostave granice Ukrajine iz 1991. godine, što znači da bi se Rusija morala povući sa svojih ukorijenjenih pozicija u Donbasu i na Krimu.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom u subotu u Kijevu, Zelensky je za državni medij Ukrinform rekao: “Ukrajina će biti spremna za ovaj ili onaj format diplomacije kada stvarno budemo na našim granicama, na našim stvarnim granicama u skladu s međunarodnim pravom.”

“Granice od 24. veljače 2022. nisu naše granice. To je bila dodirna linija između nas i okupatora.”

Ukrajinski predsjednik ranije je tvrdio da Kremlj mirovne pregovore koristi za čekanje i jačanje snage, tako da njegova vlada neće razmatrati pregovore sve dok ruske snage ne napuste ukrajinske zemlje, od kojih smatra Krim, otcijepljene regije Donbasa Donjeck i Lugansk , kao i Kherson i Zaporizhzia.