Zelenski odbio ponudu Pape Franje da posreduje u pregovorima s Rusijom

Foto: AFP / Vatican Media

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio je ponudu pape Franje da pomogne u pregovorima o okončanju sukoba u njegovoj zemlji. Zelenski je prethodno zabranio sve kontakte između svoje vlade i Moskve, a od tada je odbio sve ponude stranog posredovanja.

“Uz dužno poštovanje prema Njegovoj svetosti, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir”, rekao je Zelensky talijanskom voditelju talk showa Brunu Vespi u subotu, nakon sastanka s papom u Vatikanu.

“Bila mi je čast upoznati Njegovu Svetost, ali on zna moj stav: rat je u Ukrajini i mirovni plan mora biti ukrajinski,” nastavio je Zelenski. “Ne možete posredovati s Putinom.”

Dok je Vatikan pozvao Rusiju da jednostrano prekine svoju vojnu operaciju u Ukrajini, papa Franjo je u više navrata ponudio pomoć Kijevu i Moskvi da postignu “sporazumni” kraj sukoba, hvaleći posredničke napore Turske prošle godine.

Pregovori u kojima je posredovala Turska propali su prošlog travnja kada se ukrajinsko izaslanstvo povuklo nakon iznenadnog posjeta Kijevu britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je pozvao Zelenskog da se nastavi boriti. Dužnosnici u Moskvi i Ankari izjavili su da SAD i njegovi saveznici ne žele da Ukrajina potpiše bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom.

Zelenski je od tada izdao dekret kojim se zabranjuje svaki kontakt između njegovih dužnosnika i Kremlja, dok su Kijev, Washington i Bruxelles svi odbacili opsežni mirovni plan koji je Kina objavila ranije ove godine.