Zelenski optužio EU da odugovlači sa slanjem financijske pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Zelenski u obraćanju u četvrtak navečer napao je Europsku uniju zbog, kako je rekao, “umjetnog kašnjenja” 8 milijardi eura financijske pomoći ratom razorenoj zemlji.

U primjedbama je odbio imenovati konkretne zemlje i čelnike, ali je u telefonskom razgovoru 1. kolovoza navodno izvršio pritisak na svog francuskog kolegu Emmanuela Macrona da pomogne u oslobađanju pomoći, koja čini drugu pošiljku makrofinancijske pomoći EU-a obećanu Ukrajini.

Zelenski je u osudi rekao: “Svakog dana i na različite načine podsjećam neke čelnike Europske unije da ukrajinski umirovljenici, naši prognanici, naši učitelji i drugi ljudi koji ovise o proračunskim plaćanjima ne mogu biti taoci njihove neodlučnosti ili birokracije. “

“Trenutno je suspendirano 8 milijardi eura za Ukrajinu,” nastavio je, a zatim optužio: “A takvo umjetno odgađanje makrofinancijske pomoći našoj državi ili je zločin ili greška, a teško je reći što je gore u takvim uvjetima rata punih razmjera«.

Počevši od svibnja, čelnici EU-a obećali su dati “do 9 milijardi eura” Ukrajini, ali samo je djelić toga u ovom trenutku – 1 milijarda eura u zajmovima – dosad isplaćen. Ali od tada je došlo do previranja unutar EU oko toga kako osigurati ta ogromna sredstva zemlji koja je već u velikim dugovima i gomilala deficit od 5 milijardi dolara mjesečno tijekom rata.