Zelenski poručio Njemačkoj: „Prestanite davati novac našim izbjeglicama, uplatite ga u naš proračun“

Objavljeno:

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je njemačku vladu da odustane od svoje politike financijske potpore ukrajinskim izbjeglicama na svom teritoriju i umjesto toga novac preusmjeri u Kijev. Shema bi mehanizme pomoći učinila transparentnijima, ustvrdio je u intervjuu za javnu njemačku radioteleviziju ARD tijekom vikenda.

Ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine i preselili se u Njemačku trenutno primaju financijsku pomoć od obje zemlje, ustvrdio je Zelenski u intervjuu koji je u ponedjeljak objavila njegova administracija. To se mora promijeniti, inzistirao je.

“Bilo bi bolje da Njemačka podupire Ukrajince dajući novac u proračun Ukrajine”, rekao je predsjednik. Dodao je da će vlada u Kijevu zatim raspodijeliti sredstva, ovisno o tome gdje se svaka osoba nalazi.

Prema Kielskom institutu za svjetsku ekonomiju (IfW) – glavnom njemačkom think tanku – Berlin je potrošio gotovo 14 milijardi eura (15,19 milijardi dolara) na ukrajinske izbjeglice između 24. siječnja 2022. i 31. listopada 2023. Njemačka je postala drugi najveći donator ukrajinskim izbjeglicama – nakon Poljske, koja je premašila 15,6 milijardi eura (16,93 milijarde dolara) u istom razdoblju, prema IfW-u.

Molba Zelenskog dolazi u trenutku kada se Kijev suočava s problemom u novcu zbog zapadnih podupiratelja. Prošlog mjeseca ukrajinski premijer Denis Shmygal navodno je zatražio hitan sastanak sa zapadnim donatorima kako bi se razgovaralo o “iznimno visokoj neizvjesnosti” oko proračuna, izvijestio je Bloomberg.

Povezani članci

Posljednje objavljeno