Zelenski pozvao svijet da stane u obranu Tajvana pred kineskom prijetnjom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu međunarodnu zajednicu da izvuče pouku iz ruskog napada na njegovu zemlju tako što će pojačati obranu Tajvana prije nego što Kina odluči napasti ga.

Zelensky je dao svoje komentare novinaru Washington Posta Joshu Roginu nakon video obraćanja na Shangri-La dijalogu, azijsko-pacifičkoj obrambenoj konferenciji:

“Nitko nema koristi od rata, osim određenih političkih vođa koji nisu zadovoljni sadašnjom razinom svojih ambicija. Stoga oni nastavljaju povećavati svoje apetite, svoje ambicije”, rekao je Zelensky, ne spomenuvši ime kineskog predsjednika Xi Jinpinga. “Svijet za sada omogućuje ovim čelnicima da povećaju svoje apetite, stoga nam je potrebna diplomatska rezolucija za podršku zemljama kojima je potrebna pomoć.”

Ukrajinski primjer pokazuje da kada izbije nasilje, ljudski troškovi su nevjerojatni, rekao je Zelensky, pa se moraju uložiti svi napori da se pronađe diplomatsko rješenje kako bi se izbjegao izravni sukob, ako je moguće. Ali u isto vrijeme, rekao je, međunarodna zajednica mora intervenirati prije nego što se napetosti preliju u nasilje kako bi se osigurala da se manja zemlja može suprotstaviti agresoru.

“Ne smijemo ih ostaviti na milost i nemilost drugoj zemlji koja je moćnija u financijskom smislu, u teritorijalnom smislu i u smislu opreme”, rekao je Zelensky. “I stoga, ako diplomatski postoji izlaz, moramo koristiti diplomatski put. Ali to mora biti preventivni način, a ne onaj koji dolazi nakon što je rat počeo.”