Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski savjetovao je u srijedu kolege svjetske čelnike da posjete Izrael u znak jedinstva nakon tekućeg vala terorističkih napada ipalestinsko-izraelskih sukoba.

Zelenski, govoreći novinarima tijekom posjeta Bruxellesu, kako bi se sastao s čelnicima NATO-a, podsjetio je na paradu visokih posjetitelja u Kijevu u prvim danima sveobuhvatne ruske invazije na njegovu zemlju, koja je započela u veljači 2022.

Zelenski je zahvalio posjetiteljima i rekao da takvi iskazi solidarnosti “mogu pomoći u spašavanju vaše nacije”.

Primjedbe Zelenskog o krvoproliću  u Izraelu od posebne su važnosti s obzirom na njegov status jednog od rijetkih svjetskih židovskih šefova vlada izvan Izraela.

“Moja preporuka – ako mogu upotrijebiti ovu riječ – moja preporuka za čelnike svijeta … idite u Izrael”, pozvao je Zelensky, dodajući da to može “pomoći u spašavanju vaše nacije, ljudi, spasiti živote”.

“Dakle, moja je preporuka čelnicima da odu u Izrael i da podrže ljude. Samo ljude, ne govorim ni o kakvim institucijama”, nastavio je. “Samo da podržimo ljude koji su bili pod terorističkim napadima, ljude koji sada umiru. Vrlo je važno. Jedinstvo je vrlo važno.”