Zelenski predstavio svoje viđenje formule za mir – kažnjavanje Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky predstavio je “formulu mira” u pet točaka tijekom rasprave Opće skupštine Ujedinjenih naroda u srijedu, identificirajući prvi korak kao “kažnjavanje”.

“Održali smo 88 rundi razgovora u različitim formatima kako bismo spriječili ovaj rat, samo od početka mog predsjedništva do 24. veljače ove godine”, podsjetio je.

Zelenski je tvrdio da će njegov mirovni plan nužno zahtijevati značajnu reformu Ujedinjenih naroda, kasnije dovodeći u pitanje logiku stalnih mjesta u Vijeću sigurnosti za odmetničke države poput Rusije i krezubost agencija UN-a.

“Predstavit ću formulu koja može funkcionirati ne samo za nas, već i za svakoga tko bi se mogao naći u sličnim okolnostima kao mi”, rekao je. “To je formula koja kažnjava zločin, štiti život, vraća sigurnost i teritorijalni integritet, jamči sigurnost i daje odlučnost. Postoji pet preduvjeta za mir.”

Kažnjavanje je, kako je istaknuo, prvi korak u njegovom planu za okončanje ratova.

Zelenski je pozvao na univerzalne sankcije Rusiji, od zabrane ruskim turistima da uđu u slobodne države do zabrane Rusiji da sudjeluje u međunarodnim forumima poput Vijeća sigurnosti, uključujući i komercijalne sankcije za osiromašenje ruskog gospodarstva.

“Blokada trgovine i odnosa s agresorom dio je mirovne formule. Sve je ovo kazna. Sve dok je agresor strana u odlučivanju u međunarodnim organizacijama, on mora biti izoliran od njih – barem dok agresija traje”, ustvrdio je Zelenski. “Odbiti pravo glasa. Oduzeti delegirana prava. Ukloniti pravo veta – ako je članica Vijeća sigurnosti UN-a.”

“Građanima agresorske države ne bi se smjelo dopustiti da uživaju u turizmu ili kupovini na teritoriju onih koji cijene mir, već bi ih viznim ograničenjima trebalo poticati da se bore protiv agresije vlastite države”, nastavio je. “Kaznite za poticanje zla. Treba osnovati Posebni sud za kažnjavanje Rusije za zločin agresije na našu državu. To će postati signal svim ‘potencijalnim’ agresorima da moraju cijeniti mir ili će ih svijet dovesti na odgovornost.”

Ostala četiri elementa mira Zelenskog – zaštita života, “obnova sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti”, “sigurnosna jamstva” i “odlučnost” – nudila su manje specifične pravce djelovanja za druge nacije. Zelenski je ohrabrio druge države da navedu Rusiju kao državu sponzora terorizma za njezin rat i da traže vojne sporazume s Ukrajinom koji bi odvratili daljnje akcije Rusije – iako članstvo u NATO-u nije naveo kao posebnu aspiraciju.

Zelenski je zaključio osuđujući ne samo ruske saveznike, već i zemlje koje su odlučile ne podržavati nijednu stranu.

“Oni koji govore o neutralnosti, kada su ljudske vrijednosti i mir na udaru, misle na nešto drugo. Govore o ravnodušnosti – svatko za sebe”, rekao je ukrajinski predsjednik. “Evo što kažu. Pretvaraju se da su zainteresirani za međusobne probleme. Formalno se brinu jedno za drugo. Simpatiziraju samo protokol. I zato se pretvaraju da štite nekoga, a zapravo štite samo svoje interese.”

“To je ono što stvara uvjete za rat. To je ono što treba ispraviti kako bismo stvorili uvjete za mir”, zaključio je.