Magazin TIME proglasio je Volodimira Zelenskog, ukrajinskog čelnika čiji je pokušaj da se odupre ruskoj invaziji na njegovu zemlju dobio opće priznanje, svojom osobom godine.

“Bez obzira ispunjava li bitka za Ukrajinu nadom ili strahom, Volodimir Zelenski je potaknuo svijet na način kakav nismo vidjeli desetljećima”, objasnio je u srijedu Edward Felsenthal, glavni urednik TIME-a.

“U tjednima nakon što su ruske bombe počele padati 24. veljače, njegova odluka da ne pobjegne iz Kijeva, nego da ostane i okupi podršku bila je sudbonosna. Od njegove prve 40-sekundne objave na Instagramu 25. veljače – koja pokazuje da su njegov kabinet i civilno društvo netaknuti i na svom mjestu – do svakodnevnih govora održanih na daljinu u parlamentu, Svjetskoj banci i dodjeli nagrada Grammy, ukrajinski predsjednik bio je posvuda,” dodao je Felsenthal.

Karijera Zelenskog odvela ga je od komičnog glumca do ratnog predsjednika u samo nekoliko godina. Postao je predsjednik Ukrajine u travnju 2019., u dobi od 41 godine, nakon što je prethodne godine proveo kao izvođač, glumeći u romantičnim komedijama i suosnivajući uspješnu TV produkcijsku tvrtku.