Zelenski se žali jer Južnu Ameriku baš i nije briga za stanje u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Zelenski pokušao je uvjeriti Južnu Ameriku da promijeni stav nezainteresiranosti prema ruskoj invaziji na njegovu zemlju u ovotjednom govoru čileanskim studentima, žaleći se da Kijev nema “dovoljno komunikacije” s regijom i tražeći od publike da ne bude “ravnodušna”.

Za razliku od većeg dijela zapadne Europe i Sjeverne Amerike, potpora Ukrajini protiv ruske invazije nije postala popularna stvar i nije uspjela privući mnogo pozornosti opće javnosti ili regionalnih čelnika država. U mjeri u kojoj jest, pitanje Ukrajine potaknulo je podršku Rusiji od njezinih ljevičarskih, autoritarnih saveznika u regiji, najistaknutijeg socijalističkog diktatora Nicolása Madura u Venezueli.

Samo je jedan regionalni čelnik, konzervativni predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei, posjetio Zelenskog u Kijevu kako bi pružio podršku. Najistaknutiji konzervativni predsjednik južne hemisfere, Jair Bolsonaro iz Brazila, inzistirao je na “neutralnosti” u ukrajinskom ratu, ali je bio u Moskvi u posjetu ruskom čelniku Vladimiru Putinu u veljači.

Socijalistički argentinski predsjednik Alberto Fernández sastao se s Putinom u Moskvi tjedan dana prije Bolsonara kako bi razgovarali, među ostalim temama, o proširenju trgovinskih veza između dviju zemalja.

U virtualnom obraćanju na Katoličkom sveučilištu u Čileu u srijedu, Zelensky je zatražio od Čileanaca i južnoamerikanaca općenito da razmotre prekid gospodarskih veza s Rusijom, uključujući nametanje sankcija, i “suprotstave se ruskoj propagandi”. Zelenski se pokušao obratiti bivšim španjolskim i portugalskim kolonijama u regiji govoreći o namjeri Rusije da osvoji ukrajinski teritorij kao “čisto kolonijalističkoj”.

“Kada država pretvori energetsko siromaštvo ili glad u oružje, to je udarac za sve u svijetu. Kada država pokušava osvojiti drugu jer želi biti kolonizator, to je prijetnja svima koji cijene svoju neovisnost”, rekao je Zelensky. “A kad ljude ubijaju jednostavno zato što jesu, zato što pripadaju svom narodu, zato što se ne odriču svoje domovine, to je prijetnja čovječanstvu kao takvom.”

“Ono što nam je važno jest da južnoameričke zemlje znaju istinu i dijele našu istinu s drugima”, nastavio je, dodajući kako se također nada da će više južnoameričkih država “prestati s bilo kakvim komercijalnim aktivnostima s Rusijom”.