Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski rekao je američkom Kongresu u srijedu da deseci milijardi dolara pomoći koje je Kongres odobrio za pomoć u borbi protiv ruske invazije nisu milosrđe, već ulaganje u globalnu sigurnost.

U svom prvom posjetu stranoj zemlji od početka rata u veljači, Zelenski je rekao zastupnicima da se nada da će nastaviti podupirati Ukrajinu na dvostranačkoj osnovi – što je glavna točka jer republikanci trebaju preuzeti većinu u Zastupničkom domu 3. siječnja.

“Vaš novac nije milostinja”, rekao je Zelenski, odjeven u zeleni vojni džemper. “To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju.”

Nakon sastanka u Bijeloj kući s predsjednikom Joe Bidenom, govor Zelenskog trebao je odjeknuti među republikancima u Zastupničkom domu, koji su izrazili sve veći skepticizam oko nastavka slanja tolike pomoći Ukrajini.

“Velika mi je čast biti u Kongresu SAD-a i govoriti vama i svim Amerikancima. Unatoč svim scenarijima propasti i mračnjaštva, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava”, rekao je Zelenski.

“Pobijedili smo Rusiju u borbi za umove svijeta”, rekao je.