Zelenski: „Ukrajina neće ući u NATO, taj savez nikad nije izgledao slabiji“

Foto: Stefanie Loos / AFP

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski osudio je u utorak NATO, tvrdeći da vojni blok predvođen SAD-om nije predan klauzuli o kolektivnoj obrani iz članka 5.

Govoreći u video obraćanju, ukrajinski čelnik je ustvrdio da članak o međusobnoj obrani nikada nije izgledao „tako slab kao danas“. Tvrdio je da NATO vjerojatno neće uspjeti zaštititi svoje vlastite članice ako se netko nađe pod napadom protivnika poput Rusije.

NATO je odbio poslati trupe izravno u obranu Ukrajine, budući da ona nije dio vojnog saveza, te je upozorio da bi njegovo sudjelovanje dovelo do izravnog sukoba s Rusijom. Zelenski je, međutim, sugerirao da će blok odgovoriti na isti način ako Rusija napadne državu članicu.

Saveznici u NATO-u ne žele vidjeti Ukrajinu u svojim redovima i Kijev to shvaća, rekao je predsjednik Volodymyr Zelenski zapadnim čelnicima u utorak. Sada Kijev traži zaštitu od pojedinih država članica.

Godinama smo slušali da su vrata NATO-a navodno bila otvorena, ali sada znamo da tamo nećemo ući. To je istina i to moramo priznati”, rekao je Zelensky tijekom videopoziva sa Združenim ekspedicijskim snagama, sastanka čelnika nordijskih i baltičkih naroda čiji je domaćin bio britanski premijer Boris Johnson.

Drago mi je da naši ljudi to počinju shvaćati i oslanjati se na sebe i one partnere koji nam pomažu”, dodao je.

Ukrajinski čelnik očito je ljude kojima se obraćao uvrstio na popis dobrih prijatelja Ukrajine, unatoč tome što većina njih vodi države koje su u NATO savezu. Rekao je da vojna organizacija nije u poziciji ponuditi sigurnosna jamstva koja njegova zemlja želi dobiti od drugih nacija. Ali pojedine države mogle bi pomoći Ukrajini čak i kada su joj vrata NATO-a zatvorena, sugerirao je.