Zelenski uspio svojim prohtjevima naživcirati čelnike NATO-a

Foto: Yves Herman

Rezultati summita NATO-a u Litvi bili su “vrlo dobri” unatoč tome što Kijev nije dobio poziv da se pridruži vojnom bloku predvođenom SAD-om, ustvrdio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

“Ukrajina jest i uvijek će biti donator naše zajedničke sigurnosti”, inzistirao je Zelenski na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u srijedu u Vilniusu. “Mislim da Ukrajina treba NATO onoliko koliko NATO treba Ukrajinu”, dodao je.

Zelenski je rekao da je “logično i razumljivo” da se “neki boje govoriti o našem članstvu u NATO-u, jer nitko ne želi započeti svjetski rat”.

“Ukrajina razumije da ne može biti članica NATO-a sve dok traje rat s Rusijom”, dodao je.

S druge strane, neki od čelnika NATO-a izrazili su vidno nezadovoljstvo načinom na koji ukrajinsko čelništvo izjašnjava svoje prohtjeve prema NATO-u. Ukrajina bi trebala usvojiti manje zahtjevan ton kada razgovara s nacijama koje je naoružavaju za borbu protiv Rusije, predložio je britanski ministar obrane Ben Wallace. “Mi nismo Amazon”, rekao je.

Primjedbe, koje su prenijeli britanski mediji, izrečene su tijekom događaja na marginama summita NATO-a u Litvi u srijedu. Wallace, koji je inače glasni pristaša Kijeva, rekao je da bi pomoglo Ukrajini ako bi pokazali malo zahvalnosti.

“Ponekad tražite od zemalja da se odreknu vlastitih zaliha”, rekao je Wallace. “Ponekad morate uvjeriti zakonodavce na Capitol Hillu u Americi. Morate uvjeriti političare koji sumnjaju u drugim zemljama da se to isplati.”

Britanski dužnosnik rekao je da je čuo pritužbe američkih kolega da se Ukrajina prema njihovoj naciji ponaša kao prema trgovini Amazona, iako pruža vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara.

Wallace je potvrdio da je to “istina” i rekao da je on osobno bio podvrgnut ovakvom tretmanu od strane ukrajinskih dužnosnika. Prisjetio se kako se vozio 11 sati kako bi se sastao s izaslanstvom prošlog lipnja samo “kako bi dobio popis” ukrajinskih zahtjeva.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ustrajao je u srijedu da je uvijek bio zahvalan Zapadu za oružje, streljivo i svu ostalu pomoć, nakon što su američki i britanski dužnosnici iznijeli to pitanje na summitu NATO-a u Vilniusu u Litvi.

“Ne razumijem jasno pitanja. Uvijek smo bili zahvalni i uvijek smo zahvalni”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare. “Jednostavno ne znam kako bismo drugačije trebali biti zahvalni. Možemo se ujutro probuditi i zahvaliti ministru. Neka mi napiše kako da budem zahvalan i bit ću mu zahvalan.”

Ukrajinski čelnik je odgovarao na pitanje o izjavi britanskog ministra obrane Bena Wallacea, koji je ranije istaknuo da bi Kijevu pomoglo da pokaže malo zahvalnosti umjesto da uvijek gnjavi Zapad.

Neuobičajeno javno kritiziranje uslijedilo je nakon što je Zelenski u ponedjeljak napao NATO jer Kijevu nije dao rok za članstvo i optužio blok predvođen SAD-om da Ukrajini ne pokazuje potrebno poštovanje. Američko vodstvo je navodno bilo “bijesno” zbog objava Zelenskog na društvenim mrežama.

Autor: Ivica Mandekić