Razaranje koje je ostavila višemjesečna bitka za grad Bakhmut u Donbasu podsjeća na posljedice američkog nuklearnog bombardiranja Hirošime, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski novinarima u nedjelju dok je sudjelovao na summitu G7 čiji je domaćin taj japanski grad.

“Fotografije Hirošime podsjećaju me na Bakhmut”, rekao je Zelenski koristeći ukrajinsko ime grada. Tijekom svog posjeta položio je vijence na spomenik žrtvama atomskog bombardiranja Hirošime. “Apsolutno totalno uništenje. Nema ničega, nema ljudi”, rekao je, dodajući da su “sve zgrade uništene” u gradu koji je Rusija zauzela tijekom vikenda.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je zauzimanje Bakhmuta kasno u subotu. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju Wagnerovcima i vojnicima regularne ruske vojske na uspješnom zauzimanju grada. Kijev i dalje niječe da je izgubio kontrolu nad njim.

Sam Zelenski poslao je različite signale o situaciji na terenu. Rano u nedjelju rekao je da je grad “samo u našim srcima” kada su ga upitali kontrolira li Ukrajina još uvijek Bakhmut, ili Artjomovsk, kako ga Rusi zovu. Kasnije je zanijekao da je grad “okupirala Rusija”.

Američko nuklearno bombardiranje Hirošime ubilo je, prema različitim procjenama, između 70.000 i 80.000 civila, odnosno oko 30% tadašnjeg stanovništva grada. Još 70.000 ljudi je ozlijeđeno. U eksploziji je također poginulo oko 20.000 japanskih vojnika.