Zelenski za neuspjeh ofenzive okrivio sporu isporuku zapadnog oružja

“Predugo smo čekali”, rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski kada su ga zamolili da razmisli o napretku toliko hvaljene, ali prilično brzo propale proljetne ofenzive dok ljeto brzo ustupa mjesto jeseni.

U razgovoru s Fareedom Zakariom s CNN-a, predsjednik Zelenski rekao je da za Ukrajinu nema “sretnog završetka”, rekavši da to nije poput holivudskog filma koji bi brzo završio, te da je najbolji ishod za Zapad u pomaganju Ukrajini da povrati područja koja je Rusija okupirala, kako bi odvratila Moskvu od pokušaja invazije bilo gdje drugdje.

Dok je tvrdio da je “zahvalan” svojim zapadnim partnerima na oružju koje su donirali, ipak se čini da predsjednik Zelenski prilično jasno krivi te iste nacije što mu nisu dovoljno brzo dopremile oružje, jer je odgoda Rusiji dala vremena da se ukopa i postavi duboka minska polja oko svojih položaja.

“Zahvalan sam partnerima, Sjedinjenim Državama, EU-u, predsjedniku Bidenu, Kongresu, ali moramo razumjeti da smo predugo čekali. Stavljaju mine. Onda kada budemo spremni sa stajališta naših partnera, jer odluka da nam date — na primjer Bradley [borbena oklopna vozila] ili drugu vrstu oružja — odluka ne znači rezultat.”