Zelenski želi isporuku zrakoplova prije američkih izbora

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nastoji što prije zaključiti ugovor o isporuci borbenih zrakoplova F-16 svojoj zemlji, strahujući da bi prevrtanje političkih prilika u zapadnim zemljama moglo potkopati kampanju potpore Kijevu u borbi s Moskvom, izvijestio je New York Times u srijedu, pozivajući se na izvore.

Prema aktualnim i bivšim američkim i ukrajinskim dužnosnicima s kojima je list razgovarao, Kijev “osjeća otkucavanje političkog sata” dok nastavlja tražiti od svojih partnera F-16 zrakoplove američkog dizajna. Zelenski očito želi nabaviti što je više moguće zrakoplova prije izbora u EU i SAD-u  koji bi “mogli donijeti promjenu mišljenja u vladama koje su obećale avione”, stoji u izvješću.

Međunarodnu koaliciju za pomoć Kijevu u nabavi F-16 i obuci ukrajinskih pilota prvi su put najavile Velika Britanija i Nizozemska u svibnju, a ukupno 11 zemalja poduprlo je taj napor. Međutim, Ukrajina ne očekuje da će prve od obećanih ratnih zrakoplova dobiti prije 2024. godine.

Dok je administracija američkog predsjednika Joea Bidena signalizirala da će dopustiti Danskoj, Norveškoj i Nizozemskoj da pošalju svoje F-16 u Ukrajinu, novi bi predsjednik mogao promijeniti tu politiku ako isporuka još nije dovršena do trenutka kada on dođe na vlast, rekao je za list neimenovani američki dužnosnik.