Zemlje Arapske lige zalažu se za povlačenje stranih trupa iz Sirije

Foto: Khalil Mazraawi / AFP

Vlada u Damasku trebala bi ponovno uspostaviti vladavinu zakona na cijelom teritoriju Sirije, okončavši prisutnost stranih oružanih skupina i terorista, rekli su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova Sirije, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Iraka nakon sastanka u Ammanu.

Jordan je bio domaćin sastanka, prvog takve vrste otkako je članstvo Sirije u Arapskoj ligi suspendirano 2011. Prije multilateralnog sastanka, sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad sastao se sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem kako bi razgovarali o izbjeglicama, sigurnosti granica i pitanjima vode.

U zajedničkoj izjavi koju su prenijele državne novinske agencije, pet ministara pozvalo je na “okončanje prisutnosti terorističkih organizacija” kao i “naoružanih skupina” na teritoriju Sirije, te “neutraliziranje njihove sposobnosti da prijete regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”. Također su obećali da će “podržati Siriju i njezine institucije da uspostave kontrolu nad cijelim svojim teritorijem i nametnu vladavinu zakona”.

Saudijska Arabija, Egipat, Jordan i Irak obećali su uspostaviti veze sa sirijskom vojskom i sigurnosnim institucijama kako bi se “pozabavili sigurnosnim izazovima”. Pet ministara također je pozvalo na zaustavljanje “stranog miješanja u sirijske unutarnje poslove”. Njihova zajednička deklaracija također je pozvala na uspostavu tehničkih timova stručnjaka koji bi pratili summit i proveli praktične mjere za rješavanje sukoba u Siriji.

Sastanak u Ammanu dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Mekdad posjetio Saudijsku Arabiju i dobio odobrenje kraljevstva za teritorijalni integritet Sirije. Trenutačno militanti koje podržava Turska kontroliraju dijelove sjeverne Sirije, dok je sjeveroistok pod kontrolom kurdskih milicija koje podržavaju SAD. Nekoliko stotina američkih vojnika također je u Siriji, kontrolirajući većinu naftnih izvora u zemlji.