Zemljina „tehnosfera“ teži 30 trilijuna tona

Međunarodni tim geologa izradio je procjenu veličine fizičkih struktura Zemljine tehnosfere, kalkulirajući da njezina masa dostiže nevjerojatnih 30 trilijuna tona.

Tehnosfera se sastoji od raznih struktura koje je čovjek stvorio kako bi si olakšao život na ovom planetu, od kuća, zgrada i prometnica, do vozila, kompjuterskih i tehnoloških sustava i na posljetku otpada kojeg je korištenjem proizveo.

Tim stručnjaka kojeg su vodili profesori Jan Zalasiewicz, Mark Williams i Colin Waters, ustanovio je da je količina, a ujedno i masa onoga što predstavlja tehnosferu enormna, te da iznosi oko 30 trilijuna tona, što je oko 50 kilograma na svaki kvadratni metar Zemljine površine.

Koncept antropocena, koji predstavlja epohu dominantnog utjecaja ljudske vrste, ukazuje na to da su ljudi znatno promjenili planet Zemlju.

Profesor Williams kaže: „Tehnosfera je nastala od biosfere, te bi se moglo reći da se nalazi u određenom parazitskom odnosu prema biosferi. U svojoj veličini tehnosfera je novi fenomen na ovom planetu, fenomen koji se ubrzano razvija.

U usporedbi sa biosferom, slaba joj je sposobnost reciklaže vlastitog materijala, što je vidljivo prema sve većim količinama otpada i odlagališta smeća. To bi mogla biti njena barijera ka daljnjem razvoju.

Tehnosfera je više od obične mase. Ona je omogućila proizvodnju ogromnog spektra različitih materijalnih oblika, od običnih alata do sofisticiranih tehnoloških uređaja. Većina toga, kada bi se u dalekoj budućnosti usčuvala, predstavljala bi svojevrsne ‘tehnofosile’ koji bi pomogli u definiranju i istraživanju antropocena.

Profesor Zalasiewicz je zaključio: „Tehnosfera je možda geološki mlada, ali se razvija silovitom brzinom, te je već ostavila dubok utisak na naš planet.