Tridesetogodišnja žena, koju su u ožujku ove godine silovala dvojica njenih susjeda u zgradi, počinila je samoubojstvo nakon što je tužiteljstvo odbilo optužiti dvojicu Sirijaca koji su ju silovali.

Angelica Wiktor iz mjesta Vittaryd podijelila je svoju priču prije nekoliko mjeseci na Facebook-u, prije nego što se namjerno predozirala tabletama za spavanje:

Čovjek koji me silovao dobio je priliku ovdje u Švedskoj. On živi blizu mene, a njegov prijatelj bio je tamo te noći.

Sve se dogodilo u mom domu, on je pozvonio na vratima kasno te noći i ja sam mislila da se nešto dogodilo mom susjedu koji je ozbiljno bolestan od raka, ali ne.

Odvučena sam u sobu, gdje me je silovao dok je njegov prijatelj stajao u hodniku.

Unatoč prijavi, obavijesnim razgovorima, forenzičkoj istrazi, gdje su pronašli modrice i ozlijede tipične za silovanje, ali i dokaze u mom domu, ipak sam dobila poziv od policije na moj 30. rođendan, da je oslobođen zbog manjka dokaza.

Drugi me od tog dana ne prestaje maltretirati, traži me preko interneta koristeći različita imena i zadirkuje me osobno. Što radi policija? Ništa.

Tri mjeseca nakon napada i par dana nakon objave na Facebook-u, Angelicina majka Lisa, izjavila je da je njena kćer popila tablete za spavanje i umrla.

Prije kobne noći, Wiktor je bila presretna činjenicom da će u svom bliskom susjedstvu imati dvojicu muškaraca iz Sirije, koji su dobili priliku u Švedskoj. Adnan i njegov prijatelj Samir (nisu njihova prava imena), doselili su se u susjedni stan.

Angelica je i te večeri kad je bila silovana popila tablete za spavanje jer je imala određenih psihičkih problema. Adnan i Samir primijetili su te večeri da je Angelica blago opijena te su iskoristili priliku.

Angelica je opisala kako ju je silovao Adnan te da je bilo izrazito bolno jer nikad prije nije spavala s muškarcem, a u zbog menstruacijskog ciklusa, imala je i tampon kojeg kasnije nije mogla ukloniti zbog divljačkog napada.

Slijedećeg dana, dok je još bila pod utjecajem tableta, silovao ju je i Samir.

Njena majka odvela ju je u bolnicu, gdje su liječnici potvrdili da se silovanje doista dogodilo.

 Wiktor je pozvala policiju i prijavila Sirijce, međutim, tužitelji su odlučili odbaciti optužbe zbog „nedostatka dokaza.‟

Adnan je negirao optužbe, rekavši kako nikad nije vidio Angelicu. Policijska istraga potvrdila je i da je Angelica imala ozbiljnih psihičkih problema u to vrijeme, koje je pokušala prebroditi korištenjem lijekova i alkohola.

Slučaj je istražio i poznati nezavisni novinar, Joakim Lamotte, koji je nazvao tužiteljstvo s upitima o slučaju.

Na pitanje zašto je slučaj odbačen, tužiteljica Yvonne Rudinsson je odgovorila: „Smatrala sam da je nemoguće dokazati da je zločin bio počinjen.

Lamotte je utvrdio da tužiteljica nije uopće znala za ginekološki pregled kojim je utvrđeno da je Wiktor silovana, a ta činjenica čak se ne nalazi niti u sudskim spisima.