Žena iz Kalifornije kojoj su dojke uklonjene kad je imala 13 godina jer je mislila da je transrodna sada tuži liječnike i bolnicu koji su proveli postupak – tvrdeći da su to radili zbog novca, a ne u interesu pacijentice.

Kayla Lovdahl, koja sada ima 18 godina, kaže da je u 11. godini bila prisiljena “zadržavati pogrešno uvjerenje da je transrodna osoba”, nakon što je bila izložena online utjecajnim osobama, navodi se u tužbi koju je podnijela na državnom sudu u Kaliforniji protiv bolnica Kaiser Foundation i četiri liječnika.

“…oni su u biti predali Kayli snop recepata i dopustili njezinim naivnim, emocionalnim, djetinjastim osjećajima da diktiraju takozvani ‘tretman’ koji će primiti,” stoji u sudskim dokumentima od 14. lipnja.

Ne znajući što učiniti kad je njihova kći tvrdila da je dječak, njezini su roditelji potražili pomoć medicinskih stručnjaka koji su brzo potvrdili djevojčinu ideju da je transrodna, rekao je Lovdahl.

Do dobi od 12 godina bila je na hormonskim blokatorima i testosteronu bez odgovarajuće psihološke evaluacije, tvrdi Lovdahl u pravnom podnesku.

Lovdahl je prošla jednu psihološku procjenu rodne disforije od 75 minuta, rekla je.

“Bolje imati živog sina nego mrtvu kćer”, navodno su liječnici rekli obitelji.

Postupci su bili “ideološko medicinsko zlostavljanje vođeno profitom”, sada tvrdi Lovdahl.

Napustila je tranziciju sa 17 godina i sada smatra da su liječnici bili nemarni, nazivajući njezino ranije uvjerenje da je transrodna “pogrešnim”.